Search
Close this search box.

Matrace

Jak vypočítat ideální velikost koberce: tipy, schémata, čísla

V tomto článku:

  • Do obýváku
  • Do jídelny
  • Do ložnice
  • Do školky
  • V koupelně

I když se rozhodnete pořídit si koberec výhradně proto, že je chladno chodit po podlaze naboso, je třeba připomenout, že jde také o významný prvek zónování prostoru. To znamená, že je lepší se zaměřit na velké modely, protože čím větší koberec, tím větší plocha se zdá být zvýrazněná a naopak. V tomto článku budeme hovořit o dalších nuancích výběru koberce vhodné velikosti vzhledem k místnosti a nábytku v ní.

Do obýváku

Při výběru koberce do této místnosti se v první řadě zaměřte na pohovku: plátno by mělo být z každé strany minimálně o 30 centimetrů širší než ono. Pokud máte například dvoumetrovou pohovku, vezměte si koberec široký 2,6 metru. Ideální variantou je, když na ní pohovka a křesla spočívají předními nohami nebo úplně.

nlw8k83y1j1sskyq16p2r2t874grdpbjPři výběru tvaru koberce nemůžete udělat chybu, pokud se bude řídit uspořádáním nábytku v salonní skupině. Jsou pohovka, křesla a stoly uspořádány do obdélníkového vzoru? Vaší volbou je obdélníkový koberec. Pro čtvercový vezměte čtvercový model. Mimochodem, designéři jsou ke kobercům oválného tvaru skeptičtí: je extrémně obtížné je zapadnout do interiéru.

Do jídelny

Pokud se rozhodnete přidat koberec do jídelní části, změřte si 60–80 cm od okrajů stolu – to je optimální velikost koberce pro tuto plochu. Čili pod kulatý stůl o průměru 80 cm byste měli zvolit koberec o průměru 140–160 cm V tomto případě židle po roztažení zůstanou na plátně všemi nohami.

qhkz48tozbzad4oxtjzbkxuguvb7cpmm

Pokud si vezmete menší model, nohy židle přilnou k okrajům koberce. Následně se může zastrčit a způsobit nepříjemnosti.

Při výběru tvaru koberce vezměte v úvahu také tvar stolu: pro kulatý stůl – kulatý koberec , pro obdélníkový stůl – obdélníkový model a tak dále.

Do ložnice

Pro tuto místnost návrháři často používají tento výpočetní vzorec.

Nejprve je třeba určit přibližné místo, kam položíte nohy, když vstáváte z postele , aby byly vaše nohy přesně na koberci. Není potřeba prodlužovat koberec za tento bod.

Na každou stranu postele včetně koncového dílu přidejte alespoň 60 cm Ideální – když je koberec širší než noční stolek . Pokud postel není umístěna přesně uprostřed místnosti, je přijatelné, aby koberec na jedné straně více „vykukoval“. Pokud je například postel umístěna blíže k oknu, bude lepší, když bude většina koberce v průchozí oblasti.

97ow8snkx0v3xojp9a58y686hkwi0ipe
I při takovém ekonomickém přístupu zůstane většina koberce pod postelí a přebytečný prach a přeplatek za velikost při nákupu jsou nevyhnutelné. Pokud je důležité ušetřit peníze, můžete místo jednoho koberce vzít několik běhounů nebo kůží a položit je po obou stranách postele.

Dětský pokojiček

V této místnosti je spousta nábytku a funkčních oblastí, takže optimální velikost koberce lze vybrat dvěma způsoby:

– vzít koberec úměrný obvodu místnosti a pokrýt jím celou podlahu;

— použijte jej ke zvýraznění jedné funkční oblasti. Například herna, pokud se jedná o pokoj pro předškoláky, nebo pracovna, pokud se jedná o pokoj školáka.

Pokud je v pokoji postel s výsuvným mechanismem , vyhoďte velký koberec uprostřed místnosti: dítě bude prostě trpět na zvednutých okrajích přikrývky. V tomto případě je lepší zastavit na pohodlnější cestě.

tjfmtyo8p0ckoykedfjtmuoo9vqmt49t

V koupelně

A to je možná jediná místnost, pro kterou je lepší zvolit kompaktní koberec : za prvé, aby se zabránilo nadměrné vlhkosti, a za druhé, aby se neskryly krásné dlaždice, bude již naplněn nábytkem.

Optimální velikost koberečku do koupelny určí parametry skříňky s umyvadlem: můžete si vzít model stejné šířky nebo, pokud to prostor dovolí, o 20–30 cm širší než skříňka s umyvadlem.

s82rfyrohwfbvoarm4vg51fkh20ik0gd

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie

    Nejnovější článek

    Zapůjčení matrace ZDARMA

    na 14 dní